Acupunctuur & Massagepraktijk Elly Klaver  
   
 

 

 

Bindweefselmassage

BindweefselmassageWat doet bindweefselmassage
Bindweefselmassage berust op het principe van het beïnvloeden van inwendigenorganen, spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten door massage van het bindweefsel.

Bindweefselmassage
Deze massagevorm berust op het beïnvloeden van de inwendige organen en/of orgaansystemen (o.a spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten).

Door massage van de zogenaamde bindweefselzones (gelegen onder de huid) wordt het hiermee corresponderende lichaamsdeel beïnvloed. Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben een projectiegebied op het bindweefsel vlak onder de huid. De huid van o.a. de rug toont zich voor een in de bindweefselmassage gespecialiseerd fysiotherapeut als een soort landkaart van projectiegebieden van inwendige organen en/of orgaansystemen. Veelal vinden wij een verhoogde spanning gecombineerd met een verminderde verschuifbaarheid van het betreffende huidgebied.

De relatie tussen bepaalde inwendige organen en huidzones is al omstreeks het jaar 1900 ontdekt door de Engelse neuroloog Head. Deze zônes worden daarom ook wel “headse zone’s” genoemd.

Bij een storing in de organen kan men in de huidzône afwijkingen waarnemen. Bijvoorbeeld: een maagklacht gaat veelal gepaard met verhoogde spanning links aan de rug t.h.v. de 10e borstwervel, een spanningsvergroting rechts aan de rug en rond het rechter schoudergebied wijst niet zelden op een verstoorde galblaasfunctie.

Bindweefselmassage geeft een prikkel aan het onderhuidse bindweefsel, dat op haar beurt via het centrale zenuwstelsel weer een directe impuls geeft aan het orgaan met een meer of mindere storing, het orgaan wordt beïnvloed, er volgt een directe terugkoppeling naar de “huidzone”,waar vaak een directe invloed (spanningsvermindering) voelbaar is.

Bindweefselmassage wordt gezien als een “reflexzonetherapie”. Wij zijn in staat middels deze therapie invloed uit te oefenen op lichaamsdelen gelegen op enige afstand van het gebied dat we behandelen: bijvoorbeeld: patiënten met een slechte vaatfunctie in de benen voelen vaak na enige minuten behandeling in het lage rug- en bekkengebied hun benen en voeten warmer worden.

Bindweefselmassage is goed toepasbaar bij de behandeling van o.a.:

  • Het Complex Regionaal Pijnsyndroom (Posttraumatische Reflexdystrofie)
  • Hoofdpijn
  • COPD en Astma
  • Aandoeningen van het spijsverteringsstelsel zoals maagklachten of verstopping
  • Doorbloedingsstoornissen van armen of benen
  • Menstruatiestoornissen
  • Incontinentieklachten.

Door middel van stevige massagegrepen in het bindweefsel wordt de doorbloeding geactiveerd en onderhuidse spanningen en verklevingen worden verwijderd.

 

 
 


Acupunctuur & Massagepraktijk Elly Klaver
N.T. Hopmanstraat 11 1751 PA Schagerbrug telefoon: 0224- 571746 / 06-53737946